- Wordt counselling vergoed door de werkgever?
Ja, bedrijven hebben een budget voor scholing en persoonlijke en/of professionele ontwikkeling van werknemers. Sinds 2015 zijn werkgevers dit verplicht vanuit de Wet werk en zekerheid (Wwz). Denk aan je ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, stressreductie, grenzen stellen, privé-werkbalans, conflictmanagement, duurzame inzetbaarheid, assertiviteit.
Soms word ik preventief ingezet om te voorkomen dat een werknemer uitvalt in een periode van stress. Soms word ik curatief ingezet om te helpen aan de slag te gaan na uitval of bij re-integratie.
Overleg met jouw leidinggevende in hoeverre een professioneel begeleidingstraject hier onder valt.
- Wordt counselling vergoed door de zorgverzekering?
Ja, de Registercounsellor ABvC® wordt gedeeltelijk vergoed door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering. De kosten voor counselling gaan niet van je eigen risico af.
Als Registercounsellor ABvC® ben ik erkend door zorgverzekeraars. Daarom kun je bij mij terecht zonder verwijzing van je huisarts. Voor particulieren hanteer ik een tarief dat rekening houdt met het netto inkomen per huishouden.

- Wordt counselling vergoed door de Arbodienst?
Soms, ga een gesprek aan met de Arbodienst van het bedrijf. In het kader van de Wet verbetering Poortwachter werkt een bedrijf na overleg met de bedrijfsarts vaak mee. Zeker als het gaat om zaken als burn-out preventie, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject.
Vraag het even na. De declaratie wordt dan ter betaling naar de werkgever gestuurd. Ik heb geheimhoudingsplicht dus de inhoud van het traject blijft sowieso tussen ons.
- Is counselling aftrekbaar voor ondernemers en zzp’ers?
Ja, als ondernemer of officieel geregistreerde zzp’er kun je zakelijke begeleiding aftrekken bij de belasting. De kosten vallen binnen de post ondernemerskosten.