MIjn werk als registercounsellor ABvC® is me op het lijf geschreven. Met veel plezier en voldoening heb ik duizenden gesprekken gevoerd met mensen die bij mij aanklopten voor hulp.
Tarieven
Voor particulieren geldt een uurtarief van 120 euro per uur dus 180 euro per anderhalf uur. Voor de zakelijke markt, dus als de factuur naar een bedrijf gaat, reken ik 200 euro per uur dus 300 euro per anderhalf uur.
Mijn diensten zijn vrijgesteld van BTW. Houdt hier rekening mee als je op basis van prijs mijn diensten vergelijkt met die van anderen. Elke sessie duurt anderhalf uur. Vergelijk mijn tarief per anderhalf uur dus met tarieven per anderhalf van anderen.
Frequentie
De doorlooptijd van een traject hangt af van de frequentie van onze gesprekken. Sommige mensen zie ik eenmaal per twee of drie weken, anderen eenmaal per maand. Het aantal gesprekken dat nodig is wordt bepaald door hetgeen je hebt meegemaakt in je leven en de impact ervan op jou. Als je al eerder professionele hulp gehad hebt, kan het aantal gesprekken beperkt blijven. Jouw inzet, je nieuwsgierigheid en ook je reflectieve vaardigheden bepalen mede het aantal gesprekken.
- Wordt counselling vergoed door de werkgever?
Sinds 2015 zijn werkgevers verplicht vanuit de Wet werk en zekerheid (Wwz) om bij te dragen aan het ontwikkelen van onder andere communicatieve vaardigheden, stressreductie, grenzen stellen, privé-werkbalans, conflictmanagement, duurzame inzetbaarheid en assertiviteit. Niet alleen jij, ook je werkgever is gebaat bij jouw gezondheid!
Als een probleem hardnekkig en terugkerend is of als er sprake is van een blokkade, kan counselling uitkomst bieden. Soms word ik preventief ingezet om te voorkomen dat een werknemer uitvalt in een periode van rouw of stress. Soms word ik curatief ingezet om te helpen aan de slag te gaan bij uitval of re-integratie. De Wet Verbetering Poortwachter is voor mensen die (deels) ziekgemeld zijn. Overleg eventueel met de ARBO-arts, je leidinggevende of HR of een professioneel begeleidingstraject hieronder valt. Counselling wordt in dit geval vergoedt door de werkgever.
Mocht je me willen inhuren voor je herstel dan maak ik graag een voorstel voor jou en je werkgever, dat praat makkelijker. Ik heb geheimhoudingsplicht; de inhoud van onze gesprekken is altijd geheim voor derden. Tips om het gesprek met je werkgever voor te bereiden.
- Wordt counselling vergoed door de zorgverzekering?
Soms. De registercounsellor ABvC® wordt gedeeltelijk vergoed door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering. Let op, de ‘gewone’ counsel(l)or of coach is niet erkend en wordt niet vergoed. De registercounsellor ABvC® is wél erkend door zorgverzekeraars.
De kosten voor counselling gaan niet van je eigen risico af. Daarom kun je bij mij terecht zonder verwijzing van je huisarts. Lees hier de vergoeding per zorgverzekeraar.
- Wordt counselling vergoed door de Arbodienst?
Soms, vraag het na bij de bedrijfsarts. In het kader van de Wet verbetering Poortwachter werkt een bedrijf na overleg met de bedrijfsarts vaak mee. Zeker als het gaat om zaken als burn-out preventie, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject. Lees wat ik er onder de eerste bullet over schreef.
- Is counselling aftrekbaar voor ondernemers en zzp’ers?
Stel, je bent ZZP-er en de continuïteit van je bedrijf en de volledige bedrijfsvoering ligt bij jou. Jouw persoonlijk functioneren is cruciaal voor je bedrijfsvoering. Dan is het dus belangrijk dat je goed kunt omgaan met stress en dat je niet omvalt.
Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, let de belastingdienst op het motief waarmee je kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat je de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van je onderneming, accepteren ze de kosten als aftrekpost.
Je bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten je voor de onderneming maakt en hoeveel. De belastingdienst bemoeit zich daar gewoonlijk niet mee. Alleen als je kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kunnen ze ingrijpen: er mag dan worden getoetst of er tussen die twee nog wel een redelijke verhouding is. Bron (mei 2023) Belastingdienst